Dag 7 - St Petersburg

God eftermiddag!
Klockan är två och vi sitter nu och avnjuter en halvdassig lunch på en ganska tragisk restaurang. Uppspeedad mongolpop strömmar högt ur högtalarna (så högta att vi stundtals måste skrika när vi pratar med varandra) och allt känns otroligt tragiskt. Fabian fick inte det han beställde, dessutom är det oskäligt dyrt för att vara en liten förort. Det är nog 10 anställda här, men jag och Fabian är de enda gästerna inom ett par mils radie... Jag gjorde ett tappert försök att få in nudlar till min mat, men det enda killen kunde på engelska var "lice, lice"... Springnota ligger ganska nära till hands nu!
-
Nu var inte mitt syfte att berätta om skitmaten,
God eftermiddag!
Klockan är två och vi sitter nu och avnjuter en halvdassig lunch på en ganska tragisk restaurang. Uppspeedad mongolpop strömmar högt ur högtalarna (så högt att vi stundtals måste skrika när vi pratar med varandra) och allt känns otroligt tragiskt. Fabian fick inte det han beställde, dessutom är det oskäligt dyrt för att vara en liten förort. Det är nog 10 anställda här, men jag och Fabian är de enda gästerna inom ett par mils radie... Jag gjorde ett tappert försök att få in nudlar till min mat, men det enda killen kunde på engelska var "lice, lice"... Springnota ligger ganska nära till hands nu!
Fabians mat, exklusivt serverad på en träplanka som förvånande nog var kall. Microkäk?
-
Nu var inte mitt syfte att berätta om skitmaten, utan istället om besöket till slottet Peterhof. Slottet byggdes av Peter den store som ett försök att bräcka slottet i Versailles. Ett helt fantastiskt bygge måste jag säga!
Det slott vi idag gick och kollade på är dock en rekonstruktion eftersom slottet i stort sett bombades sönder helt och hållet under andra världskriget på Stalins order. Hitlers trupper hade intagit slottet och sedan Stalin fått reda på Hitlers planer om att hålla en bal på slottet, beslöt sig Stalin för att bomba slottet. Genom att använda ursprungliga ritningar, foton och målningar har man dock lyckats återskapa fortets forna glans.
Jag över på min ståtliga hålllning utanför palatset...

Vardagsmat i S:t Petersburg...

Killen vet hur man poserar!

Ännu en bild till min moder!

En liten nyfiken figur i parken.

Dessvärre utan fontäner såhär års, trots det en fantastiskt vacker syn!


När vi skulle ta bussen hem ifrån förorten frågade vi några killar om vilken buss vi skulle ta, dessvärre försökte de lura iväg åt oss fel håll... Till slut kom vi dock på rätt spår och kunde efter en del bryderier ta oss hem till hostelet.
Halvt vilse i förorten - gemene mans bild av Ryssland?

Efter hemkomst begav vi oss till Peter-Paulfästningen, samt Peter-Paulkatedralen som ligger på en liten ö i Neva. Fästningen byggdes faktiskt för att kunna försvara sig mot den dåvarande stormakten Sverige. Naturligtvis har de vett på att ta bra betalt vid alla turistattraktioner. Efter ett tags diskuterande vid biljettkassan bestämde vi oss för att gå in (Fabian gick med på förslaget efter ett ekonomiskt stimulanspaket...) men då vi väl lämnade fram pengarna möttes vi av ett stort leende, hennes klocka hade nämligen blivit 17.30. Våra klockar hade dock ett par minuter kvar men biljettkassan var så stängd den kunde bli. Hennes kollega stämde in i skadeglädjen med ett högljutt häxskratt rätt i ansiktet på oss.
Peter-Paulkatedralen i skymningen.
Det som drar ner helhetsintrycket av St Petersburg är bemötandet - även om vi försöker fråga snällt är det inte ofta vi får ett vänligt bemötande. En annan sak som drar ner helhetsbetyget är att vi inte känner oss helt trygga då det börjar skymma i stan, det är en magkänsla vi båda har faktiskt.
-
En glad nyhet är att vi bestämt oss för att dela hytt på transsibiriska med det brittiska paret. De är störtsköna och vi behöver inte ju inte oroa oss för att bli av med våra grejer i hytten, tummen upp!
-
Imorgon ska vi nog till Katarinapalatset, vi känner oss ganska klara med St Petersburg och det är ganska skönt att komma iväg från stadspulsen och strosa runt lite. Därför funderar vi på att ta oss till en stad som heter Veliky Novgorod, beroende på ifall vi hittar något vettigt boende att vistas på.
-
Hoppas mina inlägg inte blir för långa, snart blir dom mindre informativa eller uteblir helt och hållet för någon vecka i taget. Ha det toppen gott folk!
-
Over and out.
/Samuel

Kommentarer
Postat av: Jonathan Börjezonskiev

Уважаемые товарищи! Вы можете написать краткое сообщение, как я что-то сделать на работе! Берегись русского медведя. Слава и величие Родины.

2009-11-02 @ 13:18:06
Postat av: Geo

Hehe, det med bemötandet stämmer väl; observera dock att det ej har någonting med att ni är västerlänningar att göra - har fått det intrycket av vissa delar i bloggen; det bemötandet gäller alla(!) och är snarare ett tecken på bristfälligt service-tänkande än personlig aversion.

2009-11-02 @ 13:48:35
Postat av: Ulla-Britt

Det är ett nöje att få läsa vad ni är med om, det är ju det vi ser framemot, skriv och bilder är också kul att få se.

2009-11-02 @ 17:21:15
Postat av: Yvonne

Tack för trevlig och informativ läsning samt finfina bilder på sevärdheter och er själva. Ja, ni förstår vad jag menar. Tråkigt med ryssarnas brist på sociala färdigheter men det tillhör nog kulturen. Ett välkännt fenomen bland resande. Skönt att ni hittat trevligt och tryggt resesällskap. Ha det så bra.

2009-11-02 @ 19:09:58
Postat av: Samuel

Börjezonskiev: Det känns som om du kan ha använt en översättningstjänst, men tillsammans med lite ryssar lyckades vi lösa din gåta. Trevligt att ger dig något att göra på jobbet, och björnen ska vi passa oss för:) Glory and greatness to the motherland!



Geo: Ja, men får iaf en känsla av att ingen är direkt sugen på att hjälpa en. Kanske stämmer att det inte bara gäller oss västerlänningar, känns så stundtals...



Ulla-Britt: Mycket trevligt att du läser bloggen! Ska försöka skriva och ladda upp bilder när jag kan:)

2009-11-02 @ 19:45:42
Postat av: Samuel

Yvonne: Tack, trevligt att du hänger med på bloggen! Ja, dessvärre måste man nog räkna med det när man är här... Ja, det känns toppen faktiskt! Ha det så bra, Fabbe hälsar:)

2009-11-02 @ 20:01:39
Postat av: Clabban

Smart att ni delar hytt med britterna. Håll dina vänner nära och dina fiender närmare. Britterna är luriga dom :P Smart samWISE! ;) ROCK ON!

2009-11-05 @ 13:35:51
Postat av: Hanna

Vi följer din blogg med stort intresse Samuel! Martin läser så fort du lagt upp något, medan jag sätter mig när jag får tid och tar igen lite läsning. Måste säga att du är riktigt duktig fotograf! Har du snappat upp lite fotokunskaper från broder Daniel måntro? :-) Bilden här på Peter-Paulkatedralen i skymningen är helt fantastisk!

2009-11-14 @ 10:51:24
Postat av: Samuel

Clabban: Det var faktiskt ett klockrent drag. Dom var hur sköna som helst, faktiskt inte det minsta luriga - perfekt resesällskap. Nu har man en inbjudan till England med :)



Hanna: Härligt att höra! Ja, han brukar vara ganska flitig här har jag märkt. Tackar! Njae, lite kanske har snappats upp. Hoppas på det iaf! En systemkamera ska ju införskaffas någon dag, hade blivit för klumpigt att ta med sig på resan dock.



Hälsa Melina!

2009-12-17 @ 12:56:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0